Gestalt látás

A Gestalt látás

A Gestalt látás a vizuális észlelés egyik fontos területe, ami a rész-egész viszonyának vizuális felismerését jelenti.
Amint azt a mellékelt fotón is láthatjátok, csodálatos alkotások születtek a héten, 1-2 falevél segítségével, melyeket a kép részeként használtak fel a gyerekek. Mi is csak ámultunk, mennyire kreatívak az ovisaink.
Dolgoztunk már a tankönyvekben is olyan feladatokkal, melyek a rész-egész összefüggéseinek helyes felismerését célozzák (képkiegészítő, különbségkereső, kakukktojás, keresd a kicsit a nagyban-típusú feladatok), és a torna órák is remek alkalmat biztosítanak az efféle játékokhoz.
A 3-4 éves gyerek még nehezen ismer fel dolgokat, ha csak bizonyos részeit látja. 5-6 éves korra már kialakul a szilárd képzet a tárgyakról. Iskolába lépésre pedig az analitikus alakfelfogást fel kell váltania az elemző látásmódnak. A “strukturált egész” ismerete ugyanis az olvasástanulás alapfeltétele.
Amennyiben a gyerek nem képes a részeket összefüggő egészként értékelni, a betűsort sem fogja tudni szóként értelmezni, ami az összeolvasás nehézségét eredményezi. Az azonosságok és különbözőségek felismerése alapfeltétele a sikeres írás- és olvasás tanulásnak.
Rengeteg játékos feladattal segítjük a gyerekeket a tanév folyamán, és otthon is sok lehetőség adódik olyan játékokkal, amelyek kifejezetten a Gestalt-látás kialakulását segítik. Néhány ötlet: kirakós kocka, puzzle, különböző képek másolása logikai lapokból, színes rudakból és korongokból, megkezdett rajzok befejezése, szétszedhető-összerakható játékok, gyöngyfűzés minta alapján.
Ráadásul az együttjátszás a legjobb, legszórakoztatóbb, legmeghittebb dolog a világon!