Mi is az az iskolaérettség?

Mi is az az iskolaérettség?

Sokszor halljuk, hogy a gyerek okos, miért is lenne szüksége a további egy évre az iskolába lépésig. Ahhoz azonban, hogy akadályok nélkül, minden téren éretten kezdje meg tanulmányait, ez nem elég: számtalan képességterületen el kell érnie egy olyan megbízható, stabil szintet, amellyel magabiztosan elboldogul az iskola jelentette kihívásokban.
Ilyenek az értelmi képességek mellett az anyanyelvi képességek, az érzelmi, akarati képességek, a testi, motoros képességek, a szocializációs képességek. Nem ezen fogalmak tisztázása a célunk, hiszen rengeteg információt találhattok az interneten, hanem abban próbálunk segíteni, mire figyelj, hogyan segítsd a gyereket, milyen jelek mire utalhatnak. Adunk ötleteket is, amelyekkel otthon, játékos formában tudjátok ti is támogatni a kicsiket egy-egy terület fejlesztésében.
Tudjuk, milyen nehéz sokszor a helyzet, amikor elérkezik az idő, és dönteni kell: menjen-e iskolába a gyerek, aki az adott év augusztus 31-e napjáig betölti 6. életévét. Az esetek túlnyomó részében a tavaszi és a nyári gyerekek érintettek. A néhány éve életbe lépett új szabályozás értelmében a benyújtott papírok, vélemények alapján az Oktatási Hivatal dönt arról, évvesztes lehet-e a gyermek.
Ne felejtsétek el, hogy a kérelmet a további egy óvodai évhez január közepéig be kell nyújtani!
Az óvodák is segítenek ebben, mégis minden évben előfordul, hogy későn kapnak észbe az érintettek, aminek a túl korán beiskolázott kisgyerek látja a kárát.
Tudjuk, hogy nagy a dilemma, hiszen ebben az életkorban óriási időt jelent akár néhány hónap is. Nem egyszerű megjósolni, szeptemberre melyik területen hova jut a nagycsoportos gyermek, de higgyétek el, sok-sok évi tapasztalatunk, tudásunk van a javaslataink mögött, a visszajelzések pedig bennünket igazolnak.
Amennyiben nehéz a döntés, természetesen szívesen segítünk. Részben még a határidő lejárta előtt megírjuk a gyerekek értékelését megfigyeléseink és a kicsikkel végzett tesztek alapján, amit csatolhattok a kérvényhez. Részben szívesen beszélgetünk veletek arról, milyen területekre kell esetleg intenzívebben koncentrálni a sikeres iskolakezdéshez.